گزارش برگزاري سمينار آشنايي با فرصت هاي آموزشي و پژوهشي در آلمان
سمينار آشنايي با فرصتهاي آموزشي و پژوهشي در آلمان توسط معاونت بين الملل دانشگاه و با همکاري موسسات تبادلات آکادميک & DAAD Alexander Humboldt در تاريخ 30 آبان ماه 97 ساعت 9 الي 11 در سالن 300 نفره مرکز همايشهاي رازي و با حضور رياست محترم دانشگاه، نمايندگان موسسات تبادلات آکادميک، معاونت بينالملل، جمعي از مديران و روساي دانشکدهها، اعضاي محترم هيات علمي و دانشجويان برگزار شد.
در ابتداي اين سمينار جناب آقاي دکتر قاسمي معاون محترم بين الملل دانشگاه، به تشريح فعاليت هاي معاونت پرداخته و از پتانسيل هاي همکاري با ساير دانشگاه هاي دنيا، در قالب تفاهم نامه هايي که با دانشگاه ها منعقد گرديده است صحبت نمود، همچنين ايشان از افراد حاضر در سمينار دعوت کرد تا در جهت پيشبرد اهداف دانشگاه در راستاي نيل به اهداف دانشگاه نسل سوم با معاونت بين الملل همکاري نمايند.
در ادامه آقاي احمد کشاورزي، سرپرست موسسه تبادلات آکادميک DAAD در تهران طي اين گردهمايي که مورد استقبال دانشجويان و اساتيد قرار گرفت برنامههاي کلي آکادميک بين دانشگاههاي آلمان و ايران، ساختارهاي موجود براي تبادل دانشجو و پروژههاي تحقيقاتي علمي اساتيد با هدف بينالمللي سازي را تشريح کردند.
وي همچنين ضمن ارائه توضيحاتي در خصوص برنامههاي حمايتي DAAD، به برنامههاي اين موسسه براي تقويت همکاريهاي بين دانشگاهي همچون سفرهاي گروهي دانشجويي، اقامتهاي آموزشي و تحقيقاتي دانشمندان آلماني در ايران در چارچوب برنامه تبادلات دوجانبه دانشمندان، کنگرهها و سخنرانيها، دورههاي تدريس کوتاه و يا بلندمدت اساتيد آلماني در ايران، گفتگوي آکادميک با کشورهاي اسلامي، همکاريهاي بينالمللي در زمينه تحصيل و آموزش برنامه ايزاپ، راهاندازي رشته مقطع تحصيلي مشترک با آلمان و اعطاي مدرک تحصيلي مشترک و انواع بورسيههاي دانشجويي در مقاطع مختلف از طرف موسسه اشاره کرد.
در ادامه سمينار آقاي دکتر بلالايي نماينده بنياد هومبولدت در ايران، به معرفي اين نهاد و تاريخچه آن پرداخت و حوزه فعاليت هاي اين بنياد را شرح داد. دکتر بلالايي در اين خصوص گفت: تاسيس بنياد مذکور به سال 1953 ميلادي برميگردد که به نام الکساندر فون هومبولت، دانشمند و انسانشناس آلماني نامگذاري شده است. شعار اصلي اين موسسه نيز حمايت از پژوهشگران و محققان مستعد است، نه حمايت از پروژهها و طرح هاي تحقيقاتي. به عبارتي ديگر اين بنياد با اشخاص حقيقي در ارتباط است و نه نهادها و موسسات و شخصيت هاي حقوقي.
وي افزود: بنياد هومبولت سالانه 600 بورس تحقيقاتي به پژوهشگران سراسر جهان اعطا ميکند و علاوه بر آن سالانه 100 فرصت مطالعاتي نيز به دانشجويان دکترا اعطا مي نمايد. هدف اصلي اين بنياد ايجاد شبکهاي فعال و پويا از پژوهشگران سراسر جهان است و تاکنون 28 هزار بورس تحقيقاتي به پژوهشگران اعطا کرده است که در ميان آنان 51 برنده جايزه نوبل قرار دارند. بنياد هومبولت توجه ويژهاي نيز به زنان پژوهشگر دارد و بدون توجه به سن، موقعيت جغرافيايي و شغلي از طرحهاي پژوهشي آنها حمايت ميکند و معمولا سهمي برابر براي زنان و مردان در اعطاي اين بورسيه در نظر گرفته مي شود. علاوه بر اين، بنياد توجه ويژهاي به کشورهاي در حال توسعه به جز سهميه مربوط به هند و چين دارد و امتياز و سهميه بيشتري را براي پژوهشگران کشورهاي در حال توسعه در نظر مي گيرد.
دکتر بلالايي تأکيدکرد: يکي از بورسهاي اعطايي بنياد «بورس پژوهشي پسا دکترا» است که به فارغ التحصيلان دکترايي که حداکثر چهارسال از زمان اخذ مدرک آنان گذشته باشد، اعطا مي گردد. همچنين بورس پژوهشي اساتيد به دانشياراني که حداکثر 12 سال از اخذ مدرک دکتراي آنان گذشته باشد، اعطا ميشود. طول مدت استفاده از اين بورس دو سال است. بورس پسا دکتراي بنياد هومبولت معتبرترين بورس اين موسسه است و کساني که يک بار موفق به دريافت اين بورس شوند، مادام العمر امکان استفاده و مشارکت در پروژه هاي هومبولت را خواهند داشت. غير از اين بورس، جايزه اي هم براي محققان و پژوهشگران در نظر گرفته شده است. اين جايزه به مبلغ 55 هزار يورو است که 20 هزار يورو آن صرف تهيه تجهيزات و منابع مي شود. همچنين از منطقه خاورميانه تا به حال 754 نفر اين بورس را دريافت کردهاند که تعداد 160 نفر از آنها ايراني بودهاند. از اين تعداد بورسيه شدگان ايراني 17 نفر در حوزه علوم انساني فعال بودند.
دکتر بلالايي در توضيح فعاليت هاي بنياد هومبولت تصريح کرد: مراکز هومبولت در شهرهاي مختلف ميزبان پژوهشگران در حوزه هاي پزشکي هستند
در خاتمه دکتر بلالايي به طور کلي هدف بنياد هومبولت را ايجاد شبکه اي گسترده متشکل از پژوهشگران و محققان دانست که پژوهش گروهي را به صورت شبکه اي انجام مي دهند.
در پايان پس از طرح پرسشهايي از سوي دانشجويان و اساتيد حاضر و پاسخگويي به آنها توسط معاونت بين الملل دانشگاه، آقاي کشاورزي و آقاي دکتر بلالايي، درخواست برگزاري کارگاههاي بيشتر در اين زمينه از طرف شرکتکنندگان مطرح شد.
در انتها آقاي دکتر قاسمي معاونت بين الملل دانشگاه به آمادگي واحد مديريت شبکه و ارتباطات بين الملل در معاونت بين الملل جهت کمک به اعضاي هيات علمي و دانشجويان در راستاي برقراري ارتباط بين المللي براي همکاري هاي بين المللي اشاره کرد، افراد در اين خصوص مي توانند به دکتر مهدي حسين زاده مراجعه نمايند.
شايان ذکر است اين سمينار با استقبال بسيار خوب اعضاي هيات علمي و دانشجويان همراه بود. با توجه به ترکيب شرکت کنندگان حدود نيمي از شرکت کنندگان از اعضاي هيات علمي بودند.
با توجه به نظرسنجي انجام شده از شرکت کنندگان در سمينار، رضايت از برگزاري، محتواي ارائه شده، مديريت سمينار و نحوه اطلاع رساني عالي توصيف شده است.
همچنين علاقمندان ميتوانيد اسلايدهاي اين سمينار را از اينجا و اينجا دريافت نماييد.