خجسته ميلاد پربرکت امام محمدتقي عليهالسلام مبارک باد
امام رضا عليهالسلام فرمودند:
... اين مولودي است که در اسلام با برکت تر از او متولد نشده است ...
امام جواد عليهالسلام فرمودند:
ألْمؤْمن يحْتاج إلي توْفيق من اللّه، و واعظ منْ نفْسه، و قبول ممّنْ ينْصحه
مؤمن نياز دارد به توفيقي از جانب خدا، و به پندگويي از سوي خودش، و به پذيرش از کسي که او را نصيحت کند.
حضرت امام محمدتقى عليهالسلام در دهم ماه رجب سال ??? ه. ق در مدينه منوره چشم به جهان گشود. پدر بزرگوارش حضرت رضا عليهالسلام و مادر ارجمندش بانويى مصرى تبار به نام سبيکه مى باشد. ريحانه و خيزران از ديگر نامهاى مادر امام جواد عليهالسلام است. حضرت رضا عليهالسلام در مورد منزلت فرزندش امام جواد عليهالسلام و مادر مکرمه آن حضرت، به يارانش فرمود: من داراى پسرى شدهام که همچون موسى عليهالسلام شکافنده درياهاي علم است و همانند عيسى عليهالسلام مادرى قدسيه و پاکيزه دارد.
پيشواى نهم در سن ? سالگى به امامت رسيد و هفده سال رهبرى شيعيان را به عهده داشت. حضرت جواد عليهالسلام در داشتن تمام صفات زيباى اخلاقى و انسانى سرآمد خوبان روزگار بود. پارسايى، علم و دانش و بخشندگىاش موجب شده بود که با القاب جواد، تقى، مرتضى و منتجب شناخته شود. اما در اين ميان لقب «ابن الرضا» به خاطر شکوه و جلالت امام رضا عليهالسلام در ميان مردم شهرت بيشترى داشت و حتى بعد از آن حضرت، مردم امام دهم و يازدهم عليهماالسلام را نيز با همين لقب بيشتر مى شناختند. امام رضا عليهالسلام هنگام خطاب به يگانه فرزندش، بيشتر، از کنيه «ابو جعفر» که نشانه احترام خاصى است استفاده مى کرد.
حضرت جواد عليهالسلام بر اين باور بود که آيات الهى بايد در جامعه فراگير شود و تمام مسلمانان در گفتار و رفتار و استدلالهاى روزمره خود از قرآن و معارف بلند آن بهره گيرند، به همين جهت سعى مى کرد که در گفتگوها و معاشرت و برخورد با مردم از آيات قرآن استفاده کند.
سوگندهاى قرآن
يکى از مهمترين عوامل پيشرفت جوامع، سوق دادن افراد آن به سوى علم و دانش و تفکر است. قرآن کريم با شيوه هاى مختلفى انسانها را به تفکر واداشته است. يکى از اين شيوه ها، سوگندهاى آن است. معمولا امور مقدس و ارزشمند مورد قسم قرار مى گيرند. خداوند متعال در موارد متعددى از کتاب خويش به پديده هاى طبيعى جهان آفرينش قسم مى خورد؛ و شب و روز و ستاره و خورشيد و ماه و امثال آن مورد سوگند خداوند متعال قرار گرفته اند. على بن مهزيار درباره سوگندهاى قرآن از محضر امام جواد عليه السلام نکته اى را نقل کرده است که قابل دقت و بررسى است. او روزى از پيشواى نهم سؤال کرد: سوگندهاى قرآن همانند: «و الليل اذا يغشى والنهار اذا تجلى والنجم اذا هوى » و نظائر اينها براى چه در قرآن مورد قسم قرار گرفته است؟ امام فرمود: خداى تعالى براى بيدارى انسان و تحريک انديشه و عقل وى مى تواند به هر يک از مخلوقاتش که بخواهد سوگند ياد کند ولى مردم جز به ذات او، به چيز ديگرى نبايد سوگند ياد کنند.
گردآوري، تنظيم و درج خبر: داود زنگنه، کارشناس دانشجوييفرهنگي و روابطعمومي معاونت بينالملل